• Εικόνα για ιατρική υπηρεσίαΗ Ιατρική Υπηρεσία του Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» αποτελεί Διεύθυνση και διαρθρώνεται σε Τομείς, στους οποίους λειτουργούν Τμήματα κατά ειδικότητα, Μονάδες, Ιατρικές Ειδικότητες – Ειδικές Μονάδες, καθώς και Διατομεακά Τμήματα και λοιπά Τμήματα, ως εξής:

    ΤΟΜΕΙΣ
    α) Παθολογικός Τομέας με δυναμικότητα 136 κλινών
    β) Χειρουργικός Τομέας με δυναμικότητα 199 κλινών
    γ) Εργαστηριακός Τομέας
    δ) Ψυχιατρικός Τομέας με δυναμικότητα 15 κλινών
    ε) Τομέας Δημόσιας Υγείας

    Κάθε Τομέας διαρθρώνεται σε Τμήματα και Μονάδες ως εξής:

Παθολογικος Τομέας

ΤΜΗΜΑΤΑ
Παθολογικό

Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας ξεκίνησε τη λειτουργία της την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νοσοκομείου. Περισσότερες πληροφορίες

Η κλινική απαρτίζεται από δύο νοσηλευτικές μονάδες που διαθέτουν:
1. Α΄ Νοσηλευτική Μονάδα 27 κλίνες
2. Β΄ Νοσηλευτική μονάδα 23 κλίνες

Τηλέφωνα Παθολογικής Κλινικής:
- Γραφείο ειδικευομένων ιατρών 2651080779 - 2651080763
- Γραφείο Επιμελητών 2651080760
- Γραφείο Διευθυντή 2651080756
- Γραφείο Νοσηλευτών 2651080775 - 2651080765
Καρδιολογικό

Η καρδιολογική κλινική του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε το 1976 και λειτουργεί από τότε αδιάλλειπτα. Η πορεία της μέχρι σήμερα χωρίζεται σε 3 διακριτές περιόδους: Περισσότερες πληροφορίες


- Από την ίδρυσή της και για 15 περίπου χρόνια ήταν η μοναδική σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα νοσηλεύοντας όλα τα σοβαρά περιστατικά της περιοχής και αποκομίζοντας τεράστια εμπειρία ολόκληρου του φάσματος των καρδολογικών νοσημάτων. Παρά τις ιδιαίτερα δυσχερείς αντικειμενικές συνθήκες, το ελλιπές ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό κατόρθωσε να λειτουργήσει την κλινική στο επίπεδο των μεγάλων κλινικών της Αθήνας, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα με αυτές όλες τις επιστημονικές κατακτήσεις της σύγχρονης καρδιολογίας. Έτσι το 1981 καθιερώθηκαν στην κλινική πράξη οι υπέρηχοι καρδιάς, η δοκιμασία κόπωσης και η προσωρινή βηματοδότηση, το 1983 η θρομβολυτική θεραπεία του οξέος εμφράγματος, το 1985 ο δεξιός καθετηριασμός, το 1990 η περιπατητική ηλεκτροκαρδιογραφία (Holter), η ηχοκαρδιογραφία Doppler και η μόνιμη βηματοδότηση περί το 1990 και η έγχρωμη ηχοκαρδιογραφία το 1991. Επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής ήταν η αναγνώριση της κλινικής το 1998 από το Υπουργείο Υγείας σαν κέντρο πλήρους ειδίκευσης στην ειδικότητα της καρδιολογίας, πρώτης από όλα τις επαρχιακές κλινικές. Από τότε δεκάδες νέων καρδιολόγων απέκτησαν την ειδικότητα και υπηρετούν επάξια από διάφορες θέσεις το Σύστημα Υγείας.
- Από το 1992 οπότε ιδρύθηκε η πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική της πόλης μας και μέχρι το τέλος της δεκαετίας η κλινική παρουσίασε μια κάμψη της δραστηριότητάς της αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα κτιριακής υποδομής, ιατρικού εξοπλισμού και στελέχωσης.
Κατά την περίοδο αυτή παρά τις ακούραστες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού της και την αμείωτη εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας σημειώθηκε μια δυσχέρεια ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των καρδιολογικών ασθενών που σε συδυασμό με τις αλματώδεις εξελίξεις της σύγχρονης καρδιολογίας καθιστούσε διαρκώς και μεγαλύτερη την ανάγκη μεταφοράς τους σε άλλα νοσοκομεία.
Τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της κλινικής που σήμερα είναι στο τελικό της στάδιο και καθιστά το νοσοκομείο «Γ Χατζηκώστα» το πρώτο μη πανεπιστημιακό επαρχιακό νοσοκομείο με πλήρως ανεπτυγμένη καρδιολογική κλινική.
Οι λόγοι που επέβαλαν τον εκσυγχρονισμό της κλινικής σε μια πόλη που ήδη λειτουργεί μια πλήρως εξοπλισμένη και στελεχωμένη πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική είναι η μεγάλη συχνότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων και η καταξίωση του νοσοκομείου και της καρδιολογικής κλινικής του στη συνείδηση των συμπολιτών μας, που παρά τις εμφανείς ελλείψεις του εξακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια να το εμπιστεύονται, να το στηρίζουν, και να απαιτούν τη διατήρηση του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του.
Συνοπτικά τα τελευταία χρόνια: Η παλαιά πτέρυγα του σανατορίου, όπου στεγάζεται η κλινική, ανακαινίσθηκε και μετατράπηκε σε σύγχρονη νοσοκομειακή πτέρυγα, αντικαταταστάθηκε ο εξοπλισμός της Στεφανιαίας Μονάδας με σύγχρονης τεχνολογίας, το εργαστήριο υπερήχων εξοπλίσθηκε με υπερσύγχρονη συσκευή κατάλληλη για όλες τις νεότερες εφαρμογές της ηχωκαρδιογραφίας, κατασκευάσθηκε και εξοπλίσθηκε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και άμεσα αντικαθίσταται ο εξοπλισμός του εργαστηρίου δοκιμασίας κόπωσης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ο καταλυτικός ρόλος των δωρεών και κληροδοτημάτων σε όλη τη 30ετή πορεία της καρδιολογικής κλινικής: Οι ευγενικές και γενναιόδωρες προσφορές των αειμνήστων Ιωάννη Καμπέρη, Δημητρίου Γούναρη, της Ευγενίας Σιόμπολα και πολλών ανώνυμων συμπολιτών μας ήταν αποφασιστικές για τη λειτουργία της κλινικής από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα. Επίσης, η πρόσφατη δωρεά του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου ενός αγγειογραφικού συγκροτήματος επέτρεψε τον εξοπλισμό και λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσφορά τριτοβάθμιων καρδιολογικών υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο μας.
Γαστρεντερολογικό

Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας ξεκίνησε τη λειτουργία της την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νοσοκομείου. Περισσότερες πληροφορίες


Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα λειτουργεί από το 1991.
Στεγάζεται στην αναπαλαιωμένη πτέρυγα του Νοσοκομείου.
Καταλαμβάνει έκταση ογδόντα(80)τετραγωνικών μέτρων περίπου και βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου.
Δύο γραφεία ιατρών, αίθουσα ενδοσκοπήσεων, χώρος υποδοχής και χώρος αλλαγής απαρτίζουν το τμήμα.
Ενδοκρινολογικό

To Ενδοκρινολογικό Τμήμα λειτουργεί από το 1991.

Ρευματολογικό

Το Ρευματολογικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Περισσότερες πληροφορίες


Στο «τότε ΚΡΑΤΙΚΟ» Ρευματολογικό Τμήμα διορίστηκε το 1986 Διευθυντής ο Ρευματολόγος κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος, και τον Απρίλιο του 1988 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 1989 Επιμ. Α΄ ο κ. Αλέκος Δρόσος, οι οποίοι όμως λειτούργησαν «πλήρως ενσωματωμένοι» στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου.
Η αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος ξεκίνησε το 1989, όταν διορίστηκε στη θέση του Διευθυντή ο Ρευματολόγος κ. Χρήστος Σιώζος. Με τη μεταφορά των Πανεπιστημιακών Κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το 1991, το Ρευματολογικό Τμήμα του «Γ. Χατζηκώστα» ανέπτυξε πλήρη δραστηριότητα, καλύπτοντας και όλες τις Κλινικές του Νοσοκομείου.
Νευρολογικό

Το Νευρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2000 και αποτελείται από τον Δ/ντή και μία επιμελήτρια Α' Νευρολόγο. Περισσότερες πληροφορίες


Συντονιστης Δ/ντής : Δρ. Κων/νος Δήμας
Επιμελήτρια Α': Δρ. Άννα Γκότση
Παρασκευάστρια: κα. Κων/να Πλαζομίτη
Τακτικό ιατρείο: ωράριο λειτουργίας 09.00-12.00 καθημερινές με ραντεβού.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού: 26510 80444, καθημερινές.
Ημέρες λειτουργίας:
Δ/ντής: Δρ. Κων/νος Δήμας, Τρίτη- Πέμπτη ( Άνοια- Kεφαλαλγία- Eπιληψία)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510 80420
Επιμελήτρια Α': Δρ. Άννα Γκότση, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26510 80698
Επιπλέον λειτουργεί το Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο :
Ο Ηλεκτροεγκεφαλογράφος καθημερινά, μετά από συνεννόηση με τους ιατρούς του τμήματος.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού Ηλεκτροεγκεφαλογράφου: 26510 80410, καθημερινές.
Ο Ηλεκτρομυογράφος Τρίτη- Πέμπτη (κατόπιν συνεννόησης με την Δρ. Άννα Γκότση)
Συμβουλευτική: Οι ιατροί του νευρολογικού τμήματος στο πλαίσιο της συμβουλευτικής καλύπτουν τις ανάγκες των τμημάτων για την αντιμετώπιση των ασθενών οι οποίοι παρουσιάζουν νευρολογική συμπτωματολογία. Καθώς επίσης και τα έκτακτα περιστατικά.
Πνευμολογικό-Φυματιολογικό

Το πνευμονολογικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» λειτουργεί με μια ιατρό, την Ε.Β. Μαντά-Σταχούλη Κάρμεν. Περισσότερες πληροφορίες


Οι δραστηριότητες του Πνευμονολογικού Τμήματος εξυπηρετούνται από τις νοσηλεύτριες:
κ.Λαμπρινη Θανάση και Ισμήνη Δρόσου.

Το αντιφυματικό Ιατρείο απασχολεί τις επισκέπτριες υγείας
Ανθουλα Λαγουδη και
Ιουλία Αρλετου.

Το βρογχοσκοπικο Τμήμα απασχολεί τις νοσηλεύτριες
Αννα Ναυροζογλου και
Δωρα Γουση, καθώς και τους ιατρούς
Μαντα –Σταχουλη Καρμεν και Κακαδελη Ιωαννη.
Νεφρολογικό

1977: Έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η πρώτη μονάδα στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες


1985: Ίδρυση της Νεφρολογικής Κλινικής
1986: Έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης
1986: Δυνατότητα χορήγησης πλήρους ειδικότητας στη Νεφρολογία, θέσεις 3, (ΦΕΚ 792/τεύχος Β απόφαση Α4/6862/17-12-86)
Παιδιατρικό

Το Παιδιατρικό τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» λειτουργεί από 6/12/1990 έως σήμερα με την ίδια δύναμη κλινών (εκτός από το χρονικό διάστημα 2001-2004, κατά την ανακαίνιση). Περισσότερες πληροφορίες


Από το Νοέμβριο 2004 η Παιδιατρική κλινική –Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στεγάζεται σε ανακαινισμένη πτέρυγα στο 2ο όροφο του Νοσοκομείου. Για τη Μ.Μ.Α υπάρχει ξεχωριστός θάλαμος 2 κλινών . Το τμήμα Νεογνών Β΄ επιπέδου, από το έτος 2001, στεγάζεται σε χώρο δίπλα στην Αίθουσα τοκετών, στη Μαιευτική κλινική.

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ
Στα 16 χρόνια λειτουργίας του Παιδιατρικού τμήματος του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα»:
Εξετάστηκαν στα Ε.Ι 10.197 παιδιά, εκ των οποίων 6.359 σε εφημερία και τα 3.838 στα τακτικά ιατρεία, ετησίως.
Νοσηλεύτηκαν ετησίως: Στο Τμήμα νεογνών Β΄επιπέδου:162 νεογνά
Στη Μ.Μ.Α έγιναν 210 εισαγωγές
Στην Π/Δ κλινική: 1000 παιδιά
Mέσος όρος χρόνου νοσηλείας: 3,6 ημέρες.
Δερματολογικό−
Αφροδισιολογικό

Το Δερματολογικό−Αφροδισιολογικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΜΟΝΑΔΕΣ
Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου

Το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του ΓΝΙ "Γ. Χατζηκώστα" ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τεχνητού Νεφρού

Το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ενδιαμεσης Νοσηλείας Νεογνών

Το Τμήμα Ενδιαμεσης Νοσηλείας Νεογνών του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εμφραγμάτων

Το Τμήμα Εμφραγμάτων του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χρόνιας Φορητής Περιτοναϊκής Διύλισης

Το Τμήμα Χρόνιας Φορητής Περιτοναϊκής Διύλισης του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αιμοδυναμικου

Το Τμήμα Αιμοδυναμικου του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χημειοθεραπείας

Το Τμήμα Χημειοθεραπείας του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χειρουργικός Τομέας

ΤΜΗΜΑΤΑ
Χειρουργικό

Η χωριστή πλέον Κρατική Χειρουργική Κλινική (υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Τσιμογιάννη) άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο 1987 και μέχρι τον Ιανουάριο 1991 λειτούργησε με την ονομασία Κρατική Χειρουργική Κλινική σε περιορισμένο χώρο, λόγω συστέγασης στο ίδιο Νοσοκομείο Κρατικών και Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Περισσότερες πληροφορίες


Αρχικά η κλινική λειτούργησε με 13 κρεβάτια και μία αίθουσα χειρουργείου την εβδομάδα, στη συνέχεια με 17 κρεβάτια και δύο αίθουσες χειρουργείου την εβδομάδα.
Από τον Ιανουάριο 1991 με την μεταστέγαση των Πανεπιστημιακών τμημάτων στο νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκο-μείο, Η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου “Γ., Χατζηκώστα» αναπτύχθηκε σε 42 κρεβάτια και 6 αίθουσες χειρουργείου την εβδομάδα. Την 23 Φεβρουαρίου 2001 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες χειρουργικές επεμβά-σεις στο νέο συγκρότημα χειρουργείων της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου.
Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής άρχισαν να λειτουργούν καθημερινά, ενώ γενική εφημερία άρχισε να γίνεται εναλλάξ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και συγκεκριμένα μονές ημερομηνίες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και διπλές το ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα».
Το ιατρικό δυναμικό της κλινικής αποτελείται από το Διευθυντή, 2 επιμελητές Α’ και 3 επιμελητές Β’. Σήμερα οι 4 πρώτοι επιμελητές εξελίχθηκαν σε βαθμίδα αναπληρωτή διευθυντή, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν κατά 1 θέση επιμελητή Α΄και 3 ακόμη θέσεις επιμελητών Β΄, που βρίσκονται σε διαδικασία πλήρωσης. Η κλινική δίνει πλήρη ειδικότητα. Οι θέσεις των ειδικευομένων είναι 7.

Η μέση ετήσια κίνηση ασθενών είναι η ακόλουθη:
Τακτικό Γενικό εξωτερικό ιατρείο: 6000 ασθενείς
Ιατρείο Μαστού: 400 ασθενείς
Αγγειολογικό Ιατρείο: 600 ασθενείς
Ιατρείο επειγόντων περιστατικών: 5500 ασθενείς
Νοσηλευθέντες ασθενείς: 2500 ασθενείς

Από τον Μάϊο 1991 η χειρουργική κλινική του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» δραστηριοποιήθηκε έντονα στον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Το 1991 άρχισε η εκτέλεση χολοκυστεκτομών, το 1992 η εκτέλεση βουβωνοκηλών (αρχικά IPOM τεχνική, σύντομα ΤΑΡΡ και ΤΕΡ. Σήμερα εκτελούνται μόνον ΤΑΡΡ και ΤΕΡ), το 1993 Θολοπλαστικές Nissen , Ορογονομυοτομές Heller , μη παρασιτικές κύστεις ήπατος, το 1998 Λαπαροσκοπικές Κολεκτομές, το 2000 ηπατεκτομές, επεμβάσεις επί του παγκρέατος κ.α.. Σήμερα η κλινική έχει πλουσιότατη εμπειρία σε όλους τους τομείς της Λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε βαθμό που επί σειράν ετών να αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης χειρουργών.
Το 1997 άρχισε να γίνεται στα Ιωάννινα κάθε 2 χρόνια «Επιστημονική Συνάντηση Προχωρημένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής». Η επιστημονική αυτή εκδήλωση από την πρώτη χρονιά παρουσίασε σημαντική επιτυχία. Έτσι έγινε πλέον θεσμός και από το 1997 που έγινε η 1 η εκδήλωση στο Μέτσοβο, ακολούθησε η 2 η το 1999 στα Ιωάννινα, η 3 η το 2001 και πάλι στα Ιωάννινα και στις 5-7 Δεκεμβρίου 2003 η 4 η Επιστημονική Συνάντηση, ενώ το Μάϊο 2005 έγινε στα Ιωάννινα το 7 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής υπό την Προεδρία του Διευθυντή της κλινικής κ. Ευαγγέλου Τσιμογιάννη, και μαζί με το συνέδριο αυτό έγινε και η 5 η Επιστημονική Συνάντηση Προχωρημένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Ο αριθμός των συνέδρων κάθε φορά ήταν μεγαλύτερος των 400, ενώ στο Πανελλήνιο Συνέδριο οι σύνεδροι ξεπέρασαν τους 700.
Οφθαλμολογικό

Η Οφθαλμολογική Κλινική στεγάζεται στον 2ο όροφο του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» και διαθέτει 6 κλίνες σε δύο θαλάμους και 4 εξεταστικές κλίνες σε ένα θάλαμο. Περισσότερες πληροφορίες


Η Οφθαλμολογική Κλινική στεγάζεται στον 2ο όροφο του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» και διαθέτει 6 κλίνες σε δύο θαλάμους και 4 εξεταστικές κλίνες σε ένα θάλαμο.
Στην Κλινική νοσηλεύονται όλα τα οφθαλμολογικά περιστατικά (καταρράκτες, δακρυοκυστίτιδες, οξέα γλαυκώματα –φακογενή, νεοαγγειακά κλπ- ραγοειδίτιδες, τραύματα κλπ) πλήν οφθαλμικών χειρουργικών παθήσεων του οπισθίου ημιμορίου, λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Λειτουργούν Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή με ευθύνη του Διευθυντή ή του Επιμελητή Α, καθώς και τη βοήθεια των ειδικευόμενων γιατρών.
Επείγοντα οφθαλμολογικά περιστατικά εξετάζονται όλο το 24ωρο τις ημέρες των γενικών εφημεριών.
Τακτικά περιστατικά εξετάζονται κατόπιν ραντεβού και αφορούν σ’ όλο το φάσμα των οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως: φλεγμονές του οφθαλμού και των εξαρτημάτων του, γλαύκωμα, καταρράκτης, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κλπ.
Στον εξοπλισμό των Εξ. Ιατρείων περιλαμβάνεται ARGON και YAG LASER.
Πραγματοποιούνται συνεδρίες φωτοπηξίας σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ρωγμές αμφιβληστροειδούς, νεογγειακά γλαυκώματα, άλλες παθήσεις του βυθού, καθώς και συνεδρίες καψουλόρρηξης σε δευτερογενή καταρράκτη, ιριδοτομές κλπ.
Ο Συντονιστής Διευθυντής του τμήματος δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα, τις πρωινές ώρες κατόπιν συνεννόησης με τη Γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων και πραγματοποιεί απογευματινό ιατρείο κάθε Τρίτη.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
Επεμβάσεις καταρράκτη, γλαυκώματος καθώς και επεμβάσεις που χρειάζονται γενική αναισθησία, πραγματοποιούνται στο χώρο των χειρουργείων του Νοσοκομείου κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και κάθε δεύτερη Τετάρτη.
Άλλες μικρότερες επεμβάσεις, όπως δακρυοκυστίτιδες, χαλάζια, πτερύγια, βλεφαροπλαστικές, διασωλήνωση δ. οδών κλπ, πραγματοποιούνται στα Σηπτικά Χειρουργεία κάθε Τετάρτη.
Επείγοντα χειρουργικά οφθαλμολογικά περιστατικά, αντιμετωπίζονται σε 24ωρη βάση, κατά τις ημέρες των γενικών εφημεριών.
Ορθοπεδικό

Το Ορθοπεδικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ουρολογικό

Το Ουρολογικό Τμήμα του Περιφερειακού ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» λειτούργησε κανονικά με δύναμη 8 κλινών από τον Νοέμβριο του 1996 μεχρι τον Αύγουστο του 2005. Περισσότερες πληροφορίες


Από τον Σεπτέμβριο του 2005 λειτουργεί με δύναμη 16 κλινών στον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου.
Οδοντιατρικό

Το Οδοντιατρικό Τμήμα λειτουργεί ως Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο με ωράριο λειτουργίας 09.00-14.00 καθημερινές και εφημερεύει τις ημέρες γενικής εφημερίες του Νοσοκομείου. Περισσότερες πληροφορίες


Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού: 26510 80455, καθημερινές.
Στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο παρέχεται οδοντοθεραπεία σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ανασφάλιστους, άπορους κλπ) και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τις ημέρες εφημερίας παρέχεται επείγουσα οδοντιατρική αντιμετώπιση στοματικών προβλημάτων και στο γενικό πληθυσμό.

Στο Οδοντιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου υπηρετούν οι κάτωθι:
2. Επιμελήτρια A', κα. Νίκη Διαμάντη.
3. Νοσηλεύτρια ΔΕ, κα. Μουσγά Ισμήνη

Η κα. Νίκη Διαμάντη είναι απόφοιτος του ΕΚΠΑ το 1998, κάτοχος M.Sc in Oral Diagnostic Sciences, Οδοντιατρική σχολή (Turner Dental School) Πανεπιστημίου Manchester, Αγγλία 1999-2000 και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, 2006-2007. Διατηρούσε ιδιωτικό οδοντιατρείο στην Ηγουμενίτσα κατά την περίοδο 2001-2003.Προσλήφθηκε μέσω ΑΣΕΠ το 2003 σε οργανική θέση ΠΕ Οδοντιάτρων στο Πε.Σ.Υ.Π. Ηπείρου και μετατάχτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 18/08/2008 σε προσωποπαγή θέση επιμελήτριας Β', έπειτα από τη συγχώνευση της Δ.Υ.ΠΕ Ηπείρου (πρώην Πε.Σ.Υ.Π) στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας.
Αναισθησιολογικό

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μαιευτικό-Γυναικολογικό

Η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική αρχικά στεγαζόταν στο παλαιό Νοσοκομείο Χατζηκώστα στη θέση Μώλος. Περισσότερες πληροφορίες


Το 1976 η κλινική μεταφέρθηκε στο σημερινό ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» , πρώην Σανατόριο, με διευθυντή τον κο Παπανικολάου. Από το 1979 στην κλινική συστεγάστηκε για διάστημα μηνών η Πανεπιστημιακή Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική. Μετά η Κρατική κλινική λειτουργούσε μόνο ως Γυναικολογική, συστεγαζόμενη με την καρδιολογική κλινική έως το 1986.
Στη συνέχεια άρχισε η λειτουργία της ως Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική αυτόνομα με δικό της προσωπικό.
Θωρακοχειρουργικό

Το Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΩΡΛ-Στοματικής Και Γναθοχειρουργικής Χειρουργικής

Το Τμήμα Στοματικής Και Γναθοχειρουργικής Χειρουργικής του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΜΟΝΑΔΕΣ
Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.)

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» είναι πολυδύναμη. Ιδρύθηκε και λειτούργησε επισήμως τον Μάρτιο του 1992 σε χώρους της παλαιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου. Περισσότερες πληροφορίες


Ανέπτυξε τέσσερις κλίνες στην αρχή της λειτουργίας της και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους 6 κλίνες, με προοπτική κάλυψης των προβλεπομένων από τον Οργανισμό 8 κλινών.
Το Ιατρικό δυναμικό της ΜΕΘ τους πρώτους μήνες λειτουργία της αποτελούσε μόνον ο Δ/ντής αυτής. Από τον Αύγουστο του 1992 στελεχώθηκε με δύο Επιμελητές Β’ και τον Γενάρη του 1994 με έναν ακόμη Επιμελητή Β’ και έναν Α’ καθώς επίσης και με τους ειδικευόμενους της Αναισθησιολογίας οι οποίοι εκπαιδεύονται στην ΜΕΘ επί 6μηνο .
Η Μονάδα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου 1,5 έτους ήταν η μοναδική στην ευρύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Βορειο-Δυτικής Ελλάδος με πληθυσμό 1.000.000 κατοίκων περίπου.
Τον Ιούλιο του 2001 η ΜΕΘ μεταφέρθηκε στην Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου όπου λειτουγεί μέχρι και σήμερα.
Στον τομέα της Επιστημονικής έρευνας η Μονάδα μας συνεργάστηκε και συνεργάζεται με άλλα επιστημονικά τμήματα του εσωτερικού και εξωτερικού. Συγκεκριμένα υπάρχει επιστημονική διασύνδεση με την ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «STEGLIZ» του Βερολίνου, από την οποία και λάβαμε δωρεά 5 Αναπνευστήρες DRAGER, καθώς επίσης και με το Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από όπου και οι εκτελούμενες Πειραματικές Εργασίες οι οποίες αναφέρονται στα πεπραγμένα μας.
Ο εξοπλισμός του τμήματος είναι υψηλών προδιαγραφών και εξασφαλίζει την σωστή Παρακολούθηση, Διάγνωση και Θεραπεία των Ασθενών.
Η Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου μας είναι Τμήμα αναγνωρισμένο από το Κ.Ε.Σ.Υ. για την χορήγηση εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία βάση της υπ’ αριθμ. Α5/1096/23-2-99 απόφασης που δημοσιεύτηκε στο με αρ. 206/11-3-99 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ( τεύχος Β’ ).
Επίσης το τμήμα μας έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της δωρεάς οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς μας.
Μεταναισθητικης Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Μ.Α.Φ.)

Η μονάδα Μεταναισθητικης Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Μ.Α.Φ.) του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εγκαυμάτων

Η μονάδα Εγκαυμάτων του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εργαστηριακός Τομέας

ΤΜΗΜΑΤΑ
Μικροβιολογικό-Ανοσολογίας−Ιστοσυμβατότητας

Το Μικροβιολογικό-Ανοσολογίας−Ιστοσυμβατότητας Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Βιοχημικό

Το Βιοχημικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αιματολογικό

Το Αιματολογικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αιμοδοσίας

Η Αιμοδοσία του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» είναι ένα τμήμα με μακρά παράδοση στην εθελοντική αιμοδοσία. Περισσότερες πληροφορίες


Ιδρύθηκε ως Σταθμός Αιμοδοσίας, έγινε Κέντρο Αιμοδοσίας και συνεχίζει ως Νoσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας.
Στη δεκαετία του 80, μετά την κατάργηση των ιδιωτικών τραπεζών αίματος, όλο το προσωπικό της μονάδος με πρωτεργάτη τον τότε Διευθυντή κ. Δημήτριο Αναστασόπουλο έδωσε ένα μεγάλο αγώνα για την διάδοση της εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών σε όλη την Ήπειρο.
Σήμερα έχουμε τουλάχιστον 70 ενεργούς τέτοιους συλλόγους οι οποίοι προσφέρου αίμα, κατά μέσο όρο, δύο φορές το χρόνο και οι οποίοι μαζί με τους μεμονομένους εθελοντές της πόλεως των Ιωαννίνων, προσφέρουν το 75% του συλλεγομένου αίματος, για την κάλυψη των ασθενών του νοσοκομείου μας.

Στην Αιμοδοσία του Γ.Ν.Ιωαννίνων «Γ.Χατζηκώστα» εκτός από το τμήμα της προσέλκυσης και της συλλογής αίματος , λειτουργούν και τα ακόλουθα εργαστήρια:
Ανοσοαιματολογικό εργαστήριο. Πραγματοποιείται καθορισμός ομάδος αίματος και Rhesus, έλεγχος συμβατότητας, διερεύνηση ασυμβατοτήτων, άμεση & έμμεση coombs, ταυτοποίηση αλλοαντισωμάτων. Το εργαστήριο εφαρμόζει πρόγραμμα εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου.
Ορολογικό εργαστήριο. Διενεργείται ο ορολογικός έλεγχος των ασθενών για HBV, HCV, HAV & HIV. Το εργαστήριο εφαρμόζει πρόγραμμα εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου από το 1995 και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου από το 2001.
Εργαστήριο παραγώγων αίματος. Πραγματοποιείται η επεξεργασία, ο διαχωρισμός και ο ποιοτικός έλεγχος των παραγώγων του αίματος.

Η Αιμοδοσία εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας από το 2007, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2015. Έχει πιστοποιηθεί γι αυτό από την TUV HELLAS (TUV NORD), με αριθμό μητρώου πιστοποιητικού 041 160198 σε ισχύ έως 01/07/2022.

Η Ν.Υ. Αιμοδοσίας καλύπτει τις ανάγκες σε αίμα και παράγωγα αίματος του Νοσοκομείου μας και της ιδιωτικής κλινικής «Μητέρα». Επίσης κατ' εντολή του Εθνικού Κέντρου Αιοδοσίας πραγματοποιεί τις στρατιωτικές αιμοληψίες σε όλη την Ήπειρο.

Στελεχώνεται από:
3 Ιατρούς, 10 Νοσηλευτές, 2 Επισκέπτριες Υγείας, 2 Τεχνολόγους, 1 Νοσηλεύτρια για γραμματειακή υποστήριξη, 1 Οδηγό.

Διευθύντρια: Καθαροπούλου Χρυσάνθη
Προϊστάμενος: Παπαδόπουλος Χρυσόστομος.

Το ωράριο αιμοληψιών είναι:
Καθημερινές: 8,00π.μ. -14,00μ.μ και 17.30μ.μ.-20.00μ.μ.
Σάββατα, Κυριακές και αργίες: 8.30π.μ.-14.00μ.μ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651366520 και 2651366425
email: aimodosia@gni-hatzikosta.gr
Παθολογοανατομικό

Το Παθολογοανατομικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κυτταρολογικό

Το Κυτταρολογικό Τμήμα του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ακτινοδιαγνωστικό-Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων

Το Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικό-Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ο Τμήμα του Αξονικού-Μαγνητικού Τομογράφου άρχισε την λειτουργία του τον Αύγουστο 1986 με ένα μηχάνημα αξονικού τομογράφου Siemens, Somatom DR. Περισσότερες πληροφορίες


Από το Μάιο 2008 το μηχάνημα που λειτουργεί είναι Siemens, Emotion 16 και από τον Ιούνιο 2009 λειτουργεί και μηχάνημα μαγνητικού τομογράφου Siemens, Avanto 1.5T. Το ιατρικό δυναμικό αποτελείται από το Διευθυντή, 3 Επιμελητές Α΄ και 1 Επιμελητή Β΄. Πλαισιώνεται δε από τους εκάστοτε ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι πραγματοποιούν την εκπαίδευσή τους στα αντίστοιχα απεικονιστικά αντικείμενα αφού το Νοσοκομείο παρέχει πλήρη ειδικότητα στην Ακτινοδιαγνωστική. Το παραϊατρικό προσωπικό αποτελούν 10 χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων και υπάρχουν 6 νοσηλεύτριες οι οποίες παρέχουν και γραμματειακή υποστήριξη. Το Τμήμα λειτουργεί σε πλήρες πρωινό ωράριο, καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου σε εσωτερικές και γενικές εφημερίες, ενώ λειτουργεί και απογευματινά ιατρεία. Ο χρόνος δε αναμονής για τις εξετάσεις τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και σε εξωτερικούς εξεταζόμενους είναι ελάχιστος.
Πραγματοποιούνται όλες οι εξετάσεις κεφαλής και σώματος, απλές και εξειδικευμένες και επιπλέον παρεμβατικές αντίστοιχες. Για την επιστημονική ενημέρωση, πλέον του διαδικτύου, υπάρχει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη τόσο σε βιβλία όσο και περιοδικά.
Φαρμακευτικό

Φαρμακευτικό Τμήμα: 26510 80703 ,705,706,707. Περισσότερες πληροφορίες


Φάρμακα: 26510 80705 – 706
Υγειονομικό υλικό: 2651080707
Αντιδραστήρια: 2651080703
Φαξ: 2651080706
Email: pharmakeio@gni-hatzikosta.gr
ΜΟΝΑΔΕΣ
Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου

Η μονάδα Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Τομέας Δημόσιας Υγείας

Ημερήσιας Νοσηλείας

Το Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κοινωνικής Εργασίας

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Το Αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Διαιτολογίας-Διατροφής

Το Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφήςτου Γ.Ν.Ι «Γ. Χατζηκώστα» ιδρύθηκε με τον Ιδρυτικό Νόμο 1397/83 του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Περισσότερες πληροφορίες

Στο τμήμα Διατροφής ανήκουν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαμόρφωση διατροφικών σχημάτων ασθενών και προσωπικού και με την πληροφόρηση και εκπαίδευση των νοσηλευομένων ασθενών και των ασθενών των εξωτερικών ιατρείων που έχουν ανάγκη από ειδική διαιτητική αγωγή. Στο τμήμα διατροφής εντάσσονται επίσης οι επιστημονικές, οργανωτικές, εκπαιδευτικές και διοικητικές δραστηριότητες όλων όσων απασχολούνται με τα τρόφιμα από την προμήθεια μέχρι την κατανάλωσή τους.

Το τμήμα Διατροφής έχει εγκαταστήσει και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2018) (για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ).

Το τμήμα αποτελείται από: Διαιτολόγους, Διαχειριστές, εργαζόμενους στο χώρο του μαγειρείου και της τραπεζαρίας.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ
Προϊσταμένη του τμήματος:
Δράκου- Κούκου Βασιλικούλα Τηλ: 2651080389 Fax: 2651080389

Διαιτολόγος:
Πότση Φωτεινή. Τηλ: 2651080389

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Νατσίκου Αγγελική Τηλ: 2651080388
Γκοργκόλη Ελένη Τηλ:2651080388
Παραϊατρικού Προσωπικού

Στις αρμοδιότητες του τμήματος του Παραϊατρικού Προσωπικού είναι η ευθύνη των δραστηριοτήτων του προσωπικού των κλάδων Ιατρικών Εργαστηρίων, Ραδιολόγων – Ακτινο−λόγων, Χειριστών Ιατρικών Συσκευών, καθώς και άλλων επιστημόνων συναφών κλάδων υγείας σε ότι αφορά την οργάνωση, τον προγραμματισμό και την εκτέλεση Ιατρικών και Νοσηλευτικών πράξεων.