Λογότυπο Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Υπεύθυνη : Χριστίνα Νόβα – Βιολόγος (EurClinChem)
Διεύθυνση : Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας
ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα»
Λεωφόρος Μακρυγιάννη
450 01 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ : 26510-80720, 26510-80722
e-mail : mpma.nova@gmail.com



ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η προσέλευση στη Μονάδα γίνεται προγραμματισμένα με ραντεβού (και δια τηλεφώνου 26510-80720 ). Οι αιμοληψίες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 09:00 έως τις 10:30, για την αποφυγή ταλαιπωρίας των εξεταζομένων και ειδικά των εγκύων γυναικών .
Ο έλεγχος για την αναγνώριση των φορέων (ετεροζυγωτών) της Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής αναιμίας) και των αιμοσφαιρινοπαθειών παρέχεται από τον ΕΟΠΥΥ και είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση των παρακάτω εξετάσεων:

- Γενική αίματος
- Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
- Μέτρηση σιδήρου ορού
- Μέτρηση φερριτίνης ορού

Κατά την προσέλευση στη Μονάδα λαμβάνεται το αναγκαίο ιστορικό, γίνονται οι αιμοληψίες από το προσωπικό της και πραγματοποιείται η επίστρωση σταγόνας αίματος σε αντικειμενοφόρο πλάκα απευθείας από τη σύριγγα αιμοληψίας. Διαδικασία απαραίτητη ώστε να διασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αντιστοιχία του προς εξέταση δείγματος και του εξεταζομένου. Η αποφυγή τέτοιων λαθών είναι απολύτως αναγκαία για έναν έλεγχο που ο κάθε εξεταζόμενος πραγματοποιεί μια φορά στη ζωή του.
Για την αποδοτικότερη λειτουργία λόγω ολιγομελούς προσωπικού αλλά και την εξοικονόμηση αντιδραστηρίων γίνεται ομαδοποίηση των αναλύσεων.
Τα αποτελέσματα δίνονται σε δεκαπέντε (15) ημέρες.
Στο Εργαστήριο Γενετικής του Κέντρου Αναφοράς Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών πραγματοποιείται ο μοριακός έλεγχος για την αναγνώριση των φορέων της Κυστικής Ίνωσης με ραντεβού το οποίο δίνεται τηλεφωνικά μέσω του 1535 με κωδικό εξέτασης «06022» ή διαδικτυακά στο www.1535.gr.
Για τους ενδιαφερόμενους της περιοχής μας, αφού έχουν εξασφαλίσει ραντεβού, η αιμοληψία πραγματοποιείται στη Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου μας, η οποία έχει την ευθύνη της αποστολής του δείγματος με τα συνοδευτικά έγγραφα. Απαιτείται συνεννόηση με τη Μονάδα μας στο τηλέφωνο 2651080720.
Τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται σε μέγιστο χρόνο ενός μηνός και παραλαμβάνονται από τη Μονάδα μας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

H M.Π.M.A των Ιωαννίνων δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 1984 με προσωπικό αποτελούμενο από ένα Βιολόγο τον Κο Ιωάννη Γεωργίου και μια Παρασκευάστρια την Κα Άννα Τσούτσου. Τα άτομα που στελέχωσαν τη Μονάδα ήταν ενταγμένα σε επιχορηγούμενο ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.
Με τη μορφή αυτή η Μονάδα λειτούργησε ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να μονιμοποιήσει την παροχή των υπηρεσιών της και να ενταχθεί στον Οργανισμό του Νοσοκομείου μας στον Εργαστηριακό τομέα, σαν αυτοτελής Μονάδα, το 1987. Παράλληλα έγινε μετάταξη του προσωπικού της Μονάδας από το Λαϊκό Νοσοκομείο στο Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» όπου και μονιμοποιήθηκαν.
Τον Μάιο του 1992 παραιτήθηκε ο Βιολόγος - υπεύθυνος της Μ.Π.Μ.Α - και στη συνέχεια προσελήφθη προς κάλυψη της οργανικής θέσης του παραιτηθέντος η Βιολόγος (EurClinChem) Κα Χριστίνα Νόβα .
Η Μονάδα σήμερα λειτουργεί με προσωπικό τη Βιολόγο Κα Χριστίνα Νόβα και μια Παρασκευάστρια την Κα Αθανασία Καλογήρου.
Από τις 8 Ιουλίου 2012 η Μ.Π.Μ.Α συντονίζεται , παρακολουθείται για την ποσοτική απόδοση των ελέγχων της και το προσωπικό της ενημερώνεται και μετεκπαιδεύεται από την Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» η οποία αναγνωρίστηκε ως Κέντρο Αναφοράς Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου [ΦΕΚ 1547 Β’ , 08/07/12 Αριθμ. ΔΥ2β/41989 ].

Ενημέρωση για τη Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία), τις αιμοσφαιρινοπάθειες και την Κυστική Ίνωση. Κάντε κλικ εδώ